• 0877 184 662
  • spower@abv.bg

Category Archive: Фитнес и ендуро

БЦАА за ендуро и мотокрос състезания и преходи.

Как да стопим мазнините по време на ендуро разходка?

БЦАА за ендуро и мотокрос състезания и преходи.

Ето температурите падат и идва сезона на ендурото. Един прекрасен начин да съчетаем физическата активност с любимото си хоби.
Какво по-хубаво от свежия горски въздух и забързан пулс за топенето на мазнините в тялото ни.
Всеки , който се е докоснал до ендурото знае, как в даден момент силите ни привършват. Тялото е изморено и трудно се поддава на командите на мозъка ни. Естествено с това може да се справим лесно. Просто е необходимо да сложим във водата в раницата на гърба ни подходящата изотонична напитка, която би спряла умората, би ни дала още сила и енергия да продължим смело напред по пътеката през падналите дървета и камъни.
Какво се случва в този момент с нашето тяло, когато силата в мускулите ни е напуснала и умората взема превес? Бърза загуба на контрола над мотоциклета или АТВ-то, което управляваме е първото, което ще усетим. Последствията са ни ясни: падания, контузии и счупени мотори.
Но какви процеси протичат в този момент в тялото ни? Гликогена /горивото в/ мускулите ни отдавна е изчерпан. Следващата ни резерва от гликоген е в черния ни дроб, но и тя е привършила, какво ни остава? Разграждането на мускулните ни влакна като следващ източник на енергия.Един много неприятен момент, който бихме избегнали като поемем необходимата доза аминокиселини, с които бихме предотвратили мускулния разпад и бихме си върнали контрола над машината към върха.
Сега е и дългоочаквания момент за използването на енергията от мастните депа/ топенето на мазнините/. С предпазени мускули от разпад и доза БЦАА вече сме готови да кажем сбогом на излишните килограми.
Друг отговорен фактор влияещ върху загубата на мазнини е пулса, който бързо меним присъщо на терена, по който се движим. Това допълнително помага за топенето на подкожните мазнини складирани в тялото ни.
Както ни е известно приемът на БЦАА /разклонена верига аминокиселини/ предпазва мускула от разпад, стимулира разграждането на мазнините, повишава издръжливостта и забавя умората.
Едно чудесно съчетание на приятна разходка сред природата в комбинация с превъзходна аеробна тренировка на чист, наситен с кислород, планински въздух, която дори и във фитнеса не бихме могли да направим с такъв устрем и желание.

БЦАА за ендуро и мотокрос състезания и преходи.

Номер 1 сред конкурентите си AminoCore е разработен за да удовлетвори максимално широк спектър от тренировъчни дейности за мускулно възстановяавне.

Save

Save

admin

Ендуро мотори, Фитнес митове и легенди с аромат на Бензин Част II

II Част

10149835_913495708660586_8696842182451391401_n

Линк към I Част http://supermarketbg.com/wpposttest/?p=148
Отново сме в гората за любимото ендуро приключение. Кал, пясък, камъни, дървета прелитаме отвсякъде. Двигателят пее ли пее, а радиаторът почва да грее. Някой май се изморява да за съжаление отново тялото ни се предава преди коравото ендуро….
В първа част разгледахме тренировката на крака. Днес ще обърнем внимание на други важни мускулни групи отговорни за издръжливостта ни върху мотора и АТВ-то.
Гърди – всички сме правили лицеви опори, някой в казармата, а други в къщи, но както всички знаем резултатите не са особено задоволителни. В периодите на почивка от любимото ендуро добре би било да поддържаме форма и във фитнес залата.
Обградени от множество уреди за тренировка се насочваме към първата лежанка след задължителното ни загряване на крос-тренажора.
Какво ни чака там? Естествено тренировка за гърди. Нека все пак не забравяме, че с анатомията на гръдната мускулатура се състои от три части: горна, средна и долна. В нашия случай обръщаме внимание на и на трите части предвид хармонията в тялото.
Представете си, че сте на кормилото на мотора, накланяте се напред, а в следващия момент се изправяте. В случая отговорни за това движение са гръдните мускули, трицепса и предното рамо.

lejankaСъщото движение, само че легнали представлява тренировката за гърди върху лежанката. Като начало правим леко загряване само с лоста и после пирамидално увеличаваме тежестта. Вариантите за изпълнение на упражнението са с наклон / засягащо горната част на гръдния мускул/,

тренировка за горна част на гръден мускул

тренировка за горна част на гръден мускул

хоризонтален лег /средна част/ и обратен наклон /долна част/.

Тренировка за долната част на гърдите

Тренировка за долната част на гърдите

Има възможност да се ползват и дъмбели, но все пак мислено държим кормилото на нашето ендуро и подаваме газ към върха. Долната част на гърдите също може да се тренира и на успоредка.

Тренировка за долна част на гърдите

Тренировка за долна част на гърдите

Тренировката за гърди я завършваме с флайс с дъмбели или на машина по наш избор, като идеята тук е да разтегнем максимално гръдната мускулатура. lower_body-8
Следващите мускули, на които ще наблегнем днес това са бицепсите.
Бицепсът символ на сила. Двуглавият мускул, който всеки иска да носи в ръкавите на тениската си.
Стартираме с класическото сгъване за бицепс с прав лост. Standing-Barbell-Curl Следва последователно сгъване с дъмбели и завършваме с чуково сгъване отново с дъмбели. Тук бих включил и тренировка на предмишницата, мускулната група отговорна за подаването на газ и здравия хват на кормилото. Колкото по-здрава е тя толкова по-стабилно ще се държим кормилото. Стегнатият съединител със спортни пружини вече няма да представлява проблем за силната предмишница.
Упражненията, които тук може да направим са сгъване и разгъване с щанга, като ръцете са поставени или на коленете или директно върху лежанката. rev_wristcurl1Подобно на прасеца предмишницата се нуждае от повече на брой повторения предвид постоянната и употреба в ежедневието.
Приключваме днешната класическа тренировка за гърди и бицепс с тренировка на коремната мускулатура.
Тук вариантите са няколко, но нека започнем със сгъване на римско столче abs-exercises-decline-crunches Продължаваме с повдигане на краката от вис за долната част на корема и завършваме със странични наклони с дъмбел в едната ръка. Нека не забравяме, че корема е мускул както всички останали в човешкото тяло и с тренировка само няма да стопим подкожните мазнини.
Тук е мястото да напомня, че за правилното възстановяване е необходим балансиран хранителен режим и добро възстановяване с продукти богати на белтъчини и аминокиселини.

Следва продължение.

admin

Ендуро мотори, Фитнес митове и легенди с аромат на Бензин Част I

Част I ендуро заглавна

Прехода през гората продължава мотора изкачва пътека след пътека без признаци на умора, но ръцете не държат така здраво кормилото. Умората си казва своето главата под каската е потна, а болките в мускулите на краката и гърба се засилват. Все по рядко се изправяме на стъпенките и заемаме правилна позиция на тялото спрямо мотора, грешките започват…
Как да преодолеем всичко това, как да се справим с умората и да дадем приоритет на удоволствието от карането с любимото ендуро.
Фитнес и ендуро, тук може да сложим знак за равенство. Мускулите работят почти толкова натоварено и при двете дисциплини.
Както в повечето случай се получава с мотора излизаме събота и неделя през, а останалото време сме или на работа или по други ангажименти. Това е времето, в което тялото губи форма и адаптация към натоварването от последния ендуро преход.
Тук идва и момента, в който на помощ ни идва фитнес тренировката в залата.

Сега ще засегнем основните мускулно групи, които трябва да се поддържат във форма и взимат основно участие в натоварването при карането на ендуро. cross trenajor
Ще започнем с общо натоварване на тялото и загрявка с крос-тренажора. Там спокойно може да се раздвижим от порядъка на 10-15 мин. След това се насочваме към уредите за крака като първата и основна по значение мускулна група в ендурото те се тренират с приоритет. Там трябва да спомена, че се изискват между 12-15 повторения в серия.

КЛЕК С ЩАНГА НА РАМЕНЕ

КЛЕК С ЩАНГА НА РАМЕНЕ

Като начало стартираме с клек било то на машина или със свободни тежести. Следващия уред към който се насочваме това е лег-пресата. Там се натоварват основно седалищните мускули и задната част на бедрата.

ЛЕГ-ПРЕСА

ЛЕГ-ПРЕСА

Следва разгъване за предна част на бедрата, там натоварването е насочено към квадрицепсите или по просото казано горната част на бедрата.
leg press
Преминаваме към задната част на бедрата, където имаме избор между мъртва тяга с изправени крака или машина за сгъване.

Упражнение за задната част на бедрата

Упражнение за задната част на бедрата

Тук трябва да спомена, че много от трениращите пропускат да натоварват вътрешната част на бедрата по така наречените женски уреди, но точно от силата и издръжливостта на тези мускули зависи как ще задържаме и стискаме мотора между краката си, което е особено важно при скоковете.

Вътрешна част на бедрата отговорна за задържането и контрола на мотора с крака.

Вътрешна част на бедрата отговорна за задържането и контрола на мотора с крака.

Прасец друг забравен мускул, но изключително важен помагач, при ритане на манивелата за стартиране на двигателя, както и при бутането на мотора.
Прасеца изисква сериозно натоварване, той както и предмишницата са мускули, които най-често влизат в ежедневните ни дейности. Тук упражненията, които може да направим са: повдигане на пръсти от стоеж на машина, повдигане на пръсти на лег-пресмашина, калф машина повторенията са в диапазона от 15-30.

Тренировка на прасец /калф-машина/

Тренировка на прасец /калф-машина/

Друго много важно нещо е стречинга /мускулно разтягане./ Не забравяйте разтягането на тренирания мускул, защото то е необходимо за максималната му еластичност и гъвкавост.
По време на тренировката нека да не пропускаме приема на течности богати на аминокиселини и минерали, като това е в сила и при ендуро преходите. Това допринася тялото ни да поддържа електролитния си баланс и спомага за по- бавното настъпване на умората. Също така е налице е и по-доброто мускулно възстановяване и избягване на мускулни крампи/ схващане/ характерни при по продължително и тежко каране.

БЦАА за ендуро и мотокрос състезания и преходи.

Номер 1 сред конкурентите си AminoCore е разработен за да удовлетвори максимално широк спектър от тренировъчни дейности за мускулно възстановяавне.

В следващата част ще разкрием как да продължим тренировката на останалите мускулни групи така важни за ендурото .

Линк към II Част: http://supermarketbg.com/wpposttest/?p=174

admin

Хранене и добавки в ендурото събота и неделя.

бижо и жоро

Вече свалихме моторите от ремаркето сложихме екипировката и сме готови да щурмуваме пътеките в планината.
Тук е мястото да се запитаме дали не изпуснахме нещо?
Който кара мотор знае как в един момент силите свършват. Умората надделява и грешките започват…
Какво всъщност трябва да приемем преди разходката?
На първо място бих препоръчал една добра закуска с бавни въглехидрати освобождаването, на които би ни осигурило по-дълъг период без умора.
Какви са вариантите: бира и шкембе + комат хляб? а дано ма надали 😉

Всъщност една добре балансирана закуска би включвала овсени ядки, макарони, спагети или паста за въглехидратно обезпечаване.
Тук е момента да включим и белтъчините. Избора е доста голям яйца, месо, мляко…
Но нека преминем към самото каране и онези стръмни пътечки, където носим, бутаме и влачим мотора или просто се навеждаме да събираме петолевки 😉 Енергията в организма е на изчерпване, дори и с мяха на гърба дехидратацията е налице. Тук най-добрия избор е предварително да сме си разтворили амино-киселинен комплекс, който да помага в тежките моменти. Друг добър избор би бил по- време на почивките да се приемат по 2-3 таблетки аминокиселини, така бихме поддържали положителен азотен баланс в организма и по-лесно справяне с умората. Ready to ride 😉

grenade-black-ops-100-caps

Ако сте фенове на екстремните спортове то Black OPS e създаден вас! Гарантирано ще ви помогне в горенето на мазнините и ще ви даде чудовищна енергия за справяне с всяко препятствие и издръжливост!

Save

admin