• 0877 184 662
  • spower@abv.bg

Ендуро мотори, Фитнес митове и легенди с аромат на Бензин Част I

Ендуро мотори, Фитнес митове и легенди с аромат на Бензин Част I

Част I ендуро заглавна

Прехода през гората продължава мотора изкачва пътека след пътека без признаци на умора, но ръцете не държат така здраво кормилото. Умората си казва своето главата под каската е потна, а болките в мускулите на краката и гърба се засилват. Все по рядко се изправяме на стъпенките и заемаме правилна позиция на тялото спрямо мотора, грешките започват…
Как да преодолеем всичко това, как да се справим с умората и да дадем приоритет на удоволствието от карането с любимото ендуро.
Фитнес и ендуро, тук може да сложим знак за равенство. Мускулите работят почти толкова натоварено и при двете дисциплини.
Както в повечето случай се получава с мотора излизаме събота и неделя през, а останалото време сме или на работа или по други ангажименти. Това е времето, в което тялото губи форма и адаптация към натоварването от последния ендуро преход.
Тук идва и момента, в който на помощ ни идва фитнес тренировката в залата.

Сега ще засегнем основните мускулно групи, които трябва да се поддържат във форма и взимат основно участие в натоварването при карането на ендуро. cross trenajor
Ще започнем с общо натоварване на тялото и загрявка с крос-тренажора. Там спокойно може да се раздвижим от порядъка на 10-15 мин. След това се насочваме към уредите за крака като първата и основна по значение мускулна група в ендурото те се тренират с приоритет. Там трябва да спомена, че се изискват между 12-15 повторения в серия.

КЛЕК С ЩАНГА НА РАМЕНЕ

КЛЕК С ЩАНГА НА РАМЕНЕ

Като начало стартираме с клек било то на машина или със свободни тежести. Следващия уред към който се насочваме това е лег-пресата. Там се натоварват основно седалищните мускули и задната част на бедрата.

ЛЕГ-ПРЕСА

ЛЕГ-ПРЕСА

Следва разгъване за предна част на бедрата, там натоварването е насочено към квадрицепсите или по просото казано горната част на бедрата.
leg press
Преминаваме към задната част на бедрата, където имаме избор между мъртва тяга с изправени крака или машина за сгъване.

Упражнение за задната част на бедрата

Упражнение за задната част на бедрата

Тук трябва да спомена, че много от трениращите пропускат да натоварват вътрешната част на бедрата по така наречените женски уреди, но точно от силата и издръжливостта на тези мускули зависи как ще задържаме и стискаме мотора между краката си, което е особено важно при скоковете.

Вътрешна част на бедрата отговорна за задържането и контрола на мотора с крака.

Вътрешна част на бедрата отговорна за задържането и контрола на мотора с крака.

Прасец друг забравен мускул, но изключително важен помагач, при ритане на манивелата за стартиране на двигателя, както и при бутането на мотора.
Прасеца изисква сериозно натоварване, той както и предмишницата са мускули, които най-често влизат в ежедневните ни дейности. Тук упражненията, които може да направим са: повдигане на пръсти от стоеж на машина, повдигане на пръсти на лег-пресмашина, калф машина повторенията са в диапазона от 15-30.

Тренировка на прасец /калф-машина/

Тренировка на прасец /калф-машина/

Друго много важно нещо е стречинга /мускулно разтягане./ Не забравяйте разтягането на тренирания мускул, защото то е необходимо за максималната му еластичност и гъвкавост.
По време на тренировката нека да не пропускаме приема на течности богати на аминокиселини и минерали, като това е в сила и при ендуро преходите. Това допринася тялото ни да поддържа електролитния си баланс и спомага за по- бавното настъпване на умората. Също така е налице е и по-доброто мускулно възстановяване и избягване на мускулни крампи/ схващане/ характерни при по продължително и тежко каране.

БЦАА за ендуро и мотокрос състезания и преходи.

Номер 1 сред конкурентите си AminoCore е разработен за да удовлетвори максимално широк спектър от тренировъчни дейности за мускулно възстановяавне.

В следващата част ще разкрием как да продължим тренировката на останалите мускулни групи така важни за ендурото .

Линк към II Част: http://supermarketbg.com/wpposttest/?p=174

admin
admin

2 thoughts on “Ендуро мотори, Фитнес митове и легенди с аромат на Бензин Част I

МартоPosted on  8:08 am - мар. 5, 2015

Зимата това много помага за да не губим форма. Браво 🙂

My fitness storyPosted on  7:04 am - мар. 10, 2015

[…] Ендуро мотори, Фитнес митове и легенди с аромат на Бенз… […]

Leave a Comment