• 0877 184 662
  • spower@abv.bg

На кафе с Ивета Гальова и разкрития от света на фитнеса!

На кафе с Ивета Гальова и разкрития от света на фитнеса!

Днес бих искал да ви представя нашия гост Ивета Гальова един от най-добрите фитнес инструктори сред дамите притежателка на 12 републикански титли по бягане на къси и средни разстояния.
Аз лично винаги съм бил очарован от желанието и за работа, методиката и професионализма, с които работи.
Когато съм разговарял с клиентите и´, те винаги са били супер мотивирани и доволни от презентацията на тренировките и´.
Ето и едно кратко интервю с нея:

ивета1

– Иве, разкажи ми как реши да станеш фитнес-инструктор?
– Започнах да се увличам по спорта още като дете и постепенно детските ми увлечения станаха начин на живот. Като ученичка започнах да се занимавам професионално с лека атлетика и по-точно с бягане, дисциплина, която ме научи на упоритост, постоянство и взискателност не само към себе си, а и към останалите. Спорта като цяло възпитава у хората добродетели, създава положителни навици и емоции, и се отплаща като калява тялото и духа. Благодарение на положените усилията, човек изпитва истинска радост, когато положения труд се увенчае с успех и тогава идва жаждата за още повече усилия и още по- високи резултати. В моята спортна кариера като лекоатлетка трудът ми бе възнаграден с получаването 12 републикански титли по бягане на къси и средни разстояния. Преди 12 години започнах да се занимавам с бодибилдинг и фитнес. Понастоящем съм професионален фитнес инструктор и това е работата, която ми доставя удоволствие. За мен спорта е кауза. Тук бих искала да обърна внимание на хората, които се занимават или биха искали да се занимават с фитнес, за да постигнат резултат, от който да са доволни, спортуването трябва да се превърне в кауза, а не в поредното увлечение или занимание.

– Какви са най-често срещаните грешки сред начинаещите във фитнес залите.
Темата за допусканите грешки е доста обширна и винаги ще бъде актуална. Важно е да се отбележи, че не само начинаещи, а и отдавна занимаващи се с фитнес допускат грешки, в резултат на които напредъкът е слаб и бавен или още по- лошото – стига се до травми, в следствие на които се налага прекъсване на тренировките и от тук следва още по-голямо забавяне при постигане на поставените цели. В най-общи линии и без претенции за изчерпателност бих искала да се спра на няколко често допускани грешки. Една от тях, която мога да я определя като основна и много често травматична е започването на фитнес-тренировка без предварително загряване на тялото. Пет-десет минути на пътеката, велоергометъра или кростренажора са достатъчни, за да се подготви организма за същинската тренировка. Други често срещани грешки са неправилното изпълнение на упражненията, неправилно подбрания тренировъчен цикъл и не на последно място претренирането. Тези грешки водят до нищожен ефект от тренировката или изобщо липса на положителен такъв, което се явява най-често причина за загубване на мотивацията за трениране. Причините, поради които се стига до допускането на грешки са най- различни – незнание, доверяване на приятели и познати с „опит“, трениране с прекомерно големи за възможностите тежести и др. От моята практика съм се убедила, че немалка част от трениращите, не осъзнават, че допускат грешки, нещо повече, дори са убедени, че работят правилно в залата. За избягването и недопускането на грешки при тренировките бих посъветвала занимаващите се с фитнес, когато не са много сигурни в това, което правят, да се допитват до квалифициран специалист. От него биха имали само полза и в резултат по-бързо достигане на поставените цели.

– Какво би препоръчала на хората, които тепърва прекрачват прага на фитнеса?
– На тези хора на първо място бих им препоръчала да внимават и да съблюдават правилата, за да не се наранят. Една травма в началото е в състояние да ги откаже завинаги от този спорт. На второ място бих ги посъветвала да не се комплексират в никой случай от по-напреднали във фитнеса и да не се опитват да им подражават в количеството тежести. Началото във фитнеса е деликатен момент, от който зависи дали човек ще се запали по него или ще изгуби мотивация. На начинаещите препоръчвам да започнат с обща физическа подготовка поне 2-3 месеца и едва след това да преминат към силовите упражнения. Най-добре би било да се обърнат към опитен инструктор, който е и добър педагог.

– Сподели с нас към кои храни се придържаш ти и препоръчваш на нашите читатели?
– Режимът на хранене е в основата на успеха при постигането на целите във фитнеса. Около 70 процента от крайния резултат се дължи на храненето, затова е много важно колко често и с какво се храним. В зависимост от поставените цели – дали сме във фаза не дефиниция или във фаза на натрупване на мускулна маса, се спазват различни режими. В първия случай е необходимо да консумираме храни богати на белтъчини и с ниско съдържание на въглехидрати и мазнини. Подходящи са чисто месо, зеленчуци, с ниско съдържание на въглехидрати, извара, яйца, гъби, маслини, сурови ядки и др. Във втория случай, освен на белтъчните храни се набляга и на храните, богати на бавно усвоими въглехидрати – картофи, ориз, пълнозърнест хляб, паста и др., а също и плодове, които да осигурят достатъчно енергия на мускулите. Препоръчвам консумацията на нетлъсти меса варени или печени. Подходящи са телешко, пуешко, риба. Свинското и агнешкото също са подходящи, ако са подбрани без мазнините. От особена важност е и приемането на вода, което не трябва да е по-малко от 30 ml/kg тегло за денонощие.

– Кажи ни като жена инструктор кои клиенти са по взискателни към фигурата си мъжете или жените и кои полагат повече усилия и воля в тренировките?
– Смело може да се постави знак за равенство по отношение на взискателността на двата пола към фигурата. Не може да се каже, че фитнеса е предимно мъжки или дамски спорт, както и че едните са по-упорити от другите. Практикува се от хората, които държат на своето здраве и искат да бъдат „fit“.

http://supermarketbg.com/ocart/index.php?route=product/product&path=33_61&product_id=96

admin
admin

One thought on “На кафе с Ивета Гальова и разкрития от света на фитнеса!

Стела АнгеловаPosted on  6:02 pm - ян. 29, 2015

Изключително добър професионалист, чието хоби и живот е превърнато в работа! Накара ме от това да мразя фитнеса, да ходя с огромно удоволствие на тренировки с нея! За резултатите- няма смисъл да коментирам…. Перфектни 🙂

Leave a Comment